piątek, 5 grudnia 2014

Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej

Kolejna pyszna propozycja na przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryż

składniki:

500 g łososia bez skóry
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połówki cytryny
5 łyżek oleju
sól,pieprz
4 plastry świeżego ananasa
masło klarowane
ryż- mieszanka parabolicznego i dzikiego

Przygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową lub papier do pieczenia, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową rybkę podać z ananaskiem na ciepło i ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz