niedziela, 21 grudnia 2014

Strucla pełna bakalii

Uwielbiam ciasta z bakaliami. W zeszłym roku wypróbowałam nowy przepis na keksa a w tym roku pierwszy raz zrobiłam taką struclę z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu u Asi - Smakołyki Asi. Oba wypieki świetne i bardzo mi smakowały.

składniki:
1/2 szklanki mleka
250 g mąki
4 g drożdży instant
35 g masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
szczypta soli
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
100 g mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack
100 g żurawiny Kresto
1 garść kandyzowanej papai

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim mało, przestudzić aby było letnie. W misce wymieszać mąkę,sól,drożdże i cukier. Dodać letnie mleko i żółtko, zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie udekorować. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz