piątek, 19 grudnia 2014

Śledzik w oleju

To chyba najprostsza i najbardziej znana wersja śledzika. Śledzik i cebulka to duet idealny i razem smakują znakomicie.

składniki:

10 płatów śledziowych solonych
2-3 cebule
3 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
olej rzepakowy

Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło.




Wigilia 2014 Śledzie Wigilijne 2014

4 komentarze:

  1. ja dodaje plastereczki marchewki spazonej wraz z cebula....

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mocze sledzie wedzone w mleku ...cebule wraz z marchewka pokrojana w talarki sparzam wrzatkiem ...efekt jest przepiekny kolorystycznie....

    OdpowiedzUsuń
  3. ja do śledzi w oleju dodaję suszone morele i rodzynki są wspaniałe





    OdpowiedzUsuń
  4. Sledzika wymoczyc. Na patelni podsmazyc cebulke, pol papryki konserwowej, dwie pokrojone sliwki wedzone, kilkanascie rodzynek sultanskich. Dodac lisc laurowy oraz ziele angielskie. Doprawic lyzka przecieru pomidorowego. Dosmaczyc swiezym pieprzem mielonym, odrobina cukru oraz lyzeczka octu. Wystudzic do temperatury 40 stopni i wymieszac z pokrojonymi sledzikami. Smak wysmienity, tekstura idealna. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń