niedziela, 14 grudnia 2014

Pierś kurczaka panierowana w krakersach

Pyszne i soczyste mięsko z kurczaka marynowane w jogurcie a potem upieczone w chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z nutą czosnku.

składniki:

600 g piersi z kurczaka
200 g jogurtu naturalnego
ok 30 krakersów
1 ząbek czosnku
sól,pieprz

Pierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzu. Do jogurtu włożyć kawałki mięsa i dokładnie wymieszać aby jogurt pokrył dokładnie mięso. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę ale najlepiej na całą noc. Krakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami.


2 komentarze:

  1. na pewno zrobie :D a ta przepięknie wyglądająca sałatka,to jak zrobiona :) ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suróweczka również jest na blogu, w opisie jest podlinkowana albo proszę szukać w zakładce "Surówki i inne dodatki do obiadu"

      Usuń