Pizza w wersji mini na cieście z dodatkiem oregano. To świetne rozwiązanie bo każdy od razu ma swoją porcję, na której może położyć swoje ulubione dodatki.
składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody (250 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oregano
duża szczypta soli
dodatki wedle uznania
kulka mozzarelli
pomidor/pomidorki koktajlowe
plastry salami
plastry polędwicy
cebula u mnie czerowna
pieczarki
sos pomidorowy lub domowy keczup
przyprawa-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub przyprawa do pizzy
starty ser żółty do posypania
W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier i oregano. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do miski, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Następnie ciasto podzielić na 8-9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek, posmarować keczupem, posypać startym serem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przygotować dodatki. Pomidora, pieczarki, cebulę pokroić w plasterki. Plastry wędliny pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę porwać na małe kawałki. Na każdym placku ułożyć przygotowane dodatki wedle uznania. Wszystkie placki z dodatkami posypać ponownie startym serem i przyprawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.
Wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń