niedziela, 28 grudnia 2014

Pełnoziarniste pizzerinki

Pizza w wersji mini na cieście z dodatkiem oregano. To świetne rozwiązanie bo każdy od razu ma swoją porcję, na której może położyć swoje ulubione dodatki.

składniki:

ciasto
2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 czubata szklanka mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody (250 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oregano
duża szczypta soli

dodatki
1 kulka mozzarelli
1 mały pomidor
3 plastry salami
4 plastry polędwicy
6 pomidorków koktajlowych
7 czarnych oliwek
2 trójkąty serka topionego
sos pomidorowy lub domowy keczup

przyprawa-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub przyprawa do pizzy
starty ser żółty do posypania

W misce wymieszać obie mąki, sól, cukier i oregano. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do miski, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek, posmarować keczupem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym placku ułożyć wedle uznania dodatki. Wszystkie placki z dodatkami posypać przyprawą oraz startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut aż ciasto się zarumieni. Podawać z keczupem.



Przekąski Sylwestrowe

1 komentarz: