poniedziałek, 15 grudnia 2014

Roladka makowa z bananem

Kolejna pyszna roladka, coś słodkiego na szybko do herbaty. Tym razem z dodatkiem maku i bananami.

składniki:

4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki mielonego maku BackMit
2 banany
3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
300 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru waniliowego
śmietan fix

Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłozyć do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować dżemem a następnie bita śmietaną. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obrane banany i zwinąć ciasto w roladę. Włożyć do lodówki do achłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dodowlnie udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz