sobota, 20 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z makiem

Jeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy.

składniki:

200 g zimnego masła
360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
100 g cukru pudru
2 żółtka
60 g tartego maku Back Mit

Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10 minut- funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


2 komentarze: