składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)
60 g fety
2 łyżki śmietany 18 %
1 garść startego sera żółtego
pieprz
czosnek granulowany
1 małe jajko
Szpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło farsz. Brzegi dobrze skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut, funkcja termoobieg.
Polecam też:
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
pycha
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń