składniki:
biszkopt
3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
1 galaretka niebieska
1 galaretka turkusowa
350 ml śmietanki 30 %
1 galaretka rubinowa
gorąca woda do rozpuszczenia galaretek
Galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody (250 ml) i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować galaretki. Galaretkę turkusową rozpuścić w szklance wody (250 ml). Galaretkę rubinową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Galaretki odstawić do wystudzenia. Przygotowaną wcześniej galaretkę niebieską pokroić w kostkę. Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i dolewać wystudzoną i tężejącą już galaretkę turkusową. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wierzch zalać galaretką rubinową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej "Wiosenne Słodkości!" :)
OdpowiedzUsuńhttp://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci
Współpracowałam z firmą Piątnica i byłam bardzo zadowolona, produkty są świetne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda uroczo i bardzo pysznie.
Ciasto apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić takie galaretki, zwłaszcza tą pastelową ???
OdpowiedzUsuńgalaretki dostępne są m.in. w Kauflandzie czy Netto oraz sklepie internetowym http://akawaiherbata.mjf.com.pl/galaretki-c-22.html
Usuń