składniki:
200 ml octu winnego balsamicznego Jamar
200 ml czystego tłoczonego soku jabłkowego
1-2 łyżki brązowego cukru
Do garnka wlać ocet balsamiczny i sok jabłkowy, dodać cukier. Najlepiej aby garnek był o sporej średnicy wtedy przygotowanie sosu zajmie nam mniej czasu bo będzie większa powierzchnia parowania. Garnek postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos zredukuję się i zgęstnieje do porządanej przez nas konsystencji. Dodam tylko zę po wystudzeniu sos jeszcze nieco zgęstnieje. Gotowy sos wystudzić przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sosiku używam do dressingów i marynat, można również nim samym skropić sałatkę.
Jak długo można go tak przechowywać? :)
OdpowiedzUsuńrobiłam sosik już kilka razy i najdłużej stał u mnie niecałe 3 miesiące i nic mu nie było
Usuń