piątek, 16 maja 2014

Zupa fasolowa

Pożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku.

składniki:

2,5 l bulionu
400 g białej drobnej fasoli
300 g chudego wędzonego boczku
6-7 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
sól morska Kamis
3 ziarenka ziela angielskiego Kamis
3 listki laurowe Kamis
2 łyżki majeranku Kamis

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż fasola bedzie prawie miękka wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować jeszcze aż warzywa będą miękkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz