piątek, 30 maja 2014

Wytrawne muffinki z serem i kabanosami

Muffinki z dodatkiem żółtego sera i kabanosków w  sam raz na przekąskę czy na piknik, można je też zabrać do pracy i szkoły na drugie śniadanie.

składniki:

2 szklanki mąki
150 g masła lub margaryny
4 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki soli
100 g cienkich kabanosów
100 g żółtego sera

Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę a kabanosy na małe kawałeczki ok 0,5 cm. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem. Połączyć zawartość obu misek i dodać wystudzony roztopiony tłuszcz, wymieszać. Do masy dodać pokrojony ser i kabanosy i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Mi z podanych składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, w środku lekko wilgotne a na zewnątrz chrupiące.

Piknik majowy

4 komentarze:

  1. wygląda smacznie ;) musze skorzystac z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście fajny pomysł na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń