Mniszek lekarski bardziej znany wszystkim (jak również i mi) pod nazwą mlecz. Dla wielu z nas to zwykły chwast, który rośnie prawie wszędzie i przepięknie żółci nam m.in. łąki oraz przydrożne trawniki. Jest on jednak cenioną rośliną stosowaną w ziołolecznictwie jak również często ląduje na naszych talerzach. Młode listki wykorzystywane są do sałatek i farszów natomiast z kwiatów można zrobić syrop (miodek) czy też wino. Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast w tym roku po raz pierwszy zrobić syrop-miodek z kwiatków mniszka. Jest całkiem smaczny i naprawdę w smaku przypomina miód. Ma działanie przeciwkaszlowe co właśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce, która często walczy z kaszlem.
składniki:
500 szt kwiatków mniszka lekarskiego
1 litr wody
1 kg cukru
2 cytryny
Kwiaty mniszka zbierac najlepiej w maju bo sa najładniejsze i ponoc nie maja duzo gorysczyki. Kwiaty zrywać w okolicach południa, kiedy będą dobrze rozwinięte i rozłożyć na ręczniku żeby wyszły wszystkie robaczki. Do garnka wlać wodę i dodać kwiaty. Jedni usuwają zieloną część i używają samych płatków a inni używają całych kwiatów razem z częścią zieloną, ja użyłam całych kwiatów. Całość zagotować i gotować około 15-20 min na wolnym ogniu. Odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecedzić wywar, kwiaty dobrze wycisnąć lub też można przecisnąć przez gazę. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny bez przykrycia. Płyn powinien mieć konsystencję syropu, im dłużej gotujemy tym będzie gęściejszy podobnie jak miód. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i przykryć ręcznikiem.
Polecam też:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Jest dużo przepisów, ale wybrałam Pani mam nadzieję, że mi wyjdzie. :) Pozdrawiam Milena
OdpowiedzUsuńna pewno się uda przepis prosty że nie może sie nie udać:)
UsuńI jak syropek? wytestowała Pani- pomógł na kaszel? Czy jak otworze słoik i bedzie mi w kuchni leżał to nie zepsuje się? Gdzie po otwarciu może być przechowywany?
OdpowiedzUsuńTak, syropek pomaga szczególnie przy męczącym kaszlu. Ja syropek nakładam do małych słoiczków żeby go jak najszybciej zużyć. Otwarty słoiczek trzymałam normalnie w szafce kuchennej i nic mu nie było. Słoiczek stał otwarty ok misiąca. Syropek podawałam córeczce przy kaszlu i tak od czasu do czasu łyżeczkę ale mozna tez dodać do herbaty.
UsuńMniszek lekarski jest bardzo zdrowy na wątrobę działa osłonowo można stosować przy antybiotykoterapi ale najwięcej zdrowotnych właściwości ma korzeń mniszka
OdpowiedzUsuńPrzeczytalam komentarze i zabieram sie jutro do zbierania . Dziekuje wszystkim za pomoc bo miałam watpliwosci czy obierac go z tych zielonych co są pod kwiatem a teraz juz wszystko wiem
OdpowiedzUsuńA czy mozna zebrany awiezy zamrozic Bo obecnie jestem w szpitalu i potem zrobic
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, nie wiem jak się zachowa mniszek podczas mrożenia i czy zachwa swoje właściwości.
UsuńJa też robię co roku syrop z mniszka ale robię z tym zielonym i jest bardzo dobry pozdrawiam
OdpowiedzUsuń