składniki:
600 g wędzonych żeberek lub kości
1 cebula
kawałek selera
1 duża marchewka
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
ok 2,5 l wody
1 kg obranych ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
ok 0,5 l domowego zakwasu na żurek
sól,pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
Do garnka włożyć wędzone kości. Dodać cebulę, selera, marchewkę, listki laurowe i ziele angielskie, troszke soli. Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, kiełbasę pokroić w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie już miękkie wyłowić je z wywaru razem z warzywami, ewentualnie wywar można przecedzić aby pozbyć się przypraw. Do wywaru wrzucić ziemniaki, dodać majeranek. Gotować aż ziemniaki będa miękkie. W międzyczasie obrać kości z mięska, marchewkę pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zakwas, ilość wedle smaku, zależy jak kwaśny żurek lubimy. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy wrzucić mięsko obrane z kości, marchewkę i pokrojoną kiełbasę. Na koniec żurek zabielić śmietaną (wcześniej zahartować ją gorącą zupą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz