piątek, 7 listopada 2014

Zupa krem z dyni

Za dynią nie przepadam za bardzo,  zdecydowanie wolę cukinię. W słodkich wypiekach np. tych muffinkach dynia mi smakuje ale do wersji wytrawnej jakoś nie byłam przekonana i nawet nic z niej nie przygotowywałam. W tym roku chciałam spróbować a  może jednak dynia nie taka zła jak mi się wydaje. I moje przypuszczenia się sprawdziły. Na początek zrobiłam taką prostą zupkę krem i o dziwo mi zasmakowała. Myślę, że stworzę jeszcze inną wersję zupki i jakieś inne pyszne dyniowe dania.



składniki:

700 g obranej ze skóry i miąższu dyni
2 marchewki
300 g ziemniaków
3 liście selera
1 l wody lub bulionu
50 ml śmietanki 18% lub 30%
1 łyżeczka słodkiej papryki
gałka muszkatołowa Kamis
sól Kamis
mielony imbir Kamis
biały pieprz Kamis
ziarna dyni do posypania

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie wypłukać i przełożyć do garnka. Wlać 1 litr wody, dodać liście selera i gotować. Dynie pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka będą już prawie miękkie wyjąć liście selera i dodać pokrojoną dynię. Dodać słodką paprykę, gałkę,  imbir,  pieprz i sól do smaku. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę, doprawić coś do smaku jeśli potrzeba. Dodać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Zupkę podawać posypaną prażonymi ziarnami dyni i kleksem słodkiej śmietanki.


Szybkie zupy!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń