piątek, 31 lipca 2015

Ogórki w zalewie keczupowej

Zimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem. Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoiczków. Przepis prawie taki sam jak pikle z musztardą tyle, że do zalewy używa się keczupu. Smak keczupu dowolny jaki lubimy, może być pikantny lub łagodny.

składniki:

3-4 kg ogórków gruntowych
1 l wody
300 g keczupu, u mnie łagodny Kielecki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10 %
2 łyżki soli
3 listki laurowe

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Ja zrobiłam pół w plastrach a pół pikli. Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Potem zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.

Polecam też:
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z chili




13 komentarzy:

  1. Jaki to sa ogórki? Wytrawne czy na słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki słodko-kwaśny smak, można dać keczup pikantny wtedy będa ostrzejsze

      Usuń
  2. a cebuli sie nie dodaje ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam są pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie :)
    Długo czekamy na końcowy efekt smakowy? Nie mogę doczekać się otwarcia słoiczka 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to można jeść już na drugi dzień jak wystygną ale najlepsze są jak odstoją tak ok tygodnia/dwóch i wszystko się przegryzie.

      Usuń
  5. Uwielbiamy w rodzinie twój przepis :) W tym roku kiepsko u mnie było z ogórkami, za to cukinia obrodziła, więc postanowiłam zaprawić ją w ten sposób. Właśnie się pasteryzuje. Jestem ciekawa czy będzie równie pyszna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię robiłam w zalewie musztardowej tak samo jak ogórki więc i w zalewie keczupowej też powinna być dobra.

      Usuń
    2. A jak kroilas cukinie w słupki czy plastry? I ile ja pasteryzowalas żeby była chrupiące?

      Usuń
  6. Ogórki w przyprawie gyros są boskie 😁mój syn niechciał jeść innej salatki niz ta polecam😋

    OdpowiedzUsuń
  7. 3-4kg ogorkow przed obraniem czy obranych ma tyle byc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To juz zależy od tego jakie ogórki wolimy. Jak ze skórka to ok 3 kg powinno wystarczyć a jak będziemy obierać to trzeba ok 4 kg naszykować.

      Usuń