składniki:
5 okrągłych cukinii o średnicy ok 8-10 cm
650 g kaszanki
350 g pieczarek
2 duże cebule
olej do smażenia
sól
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki z ogonkiem, czapeczki odłożyć bo będą potrzebne. Jeśli cukinia ma nieładne zgrubienie na dnie, po kwiatku to także cienko odkroić to co brzydkie. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć aż się rozpadnie. Farszu już nie doprawiałam bo kaszanka była dobrze doprawiona. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Przykryć odkrojoną czapeczką z ogonkiem, dzięki temu farsz na wierzchu nam się nie wysuszy. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinia zmięknie ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.
Mam nadzieję, że uda mi się spróbować tego dania w weekend.
OdpowiedzUsuń