sobota, 28 lipca 2018

Lody śmietankowe z musem porzeczkowym

Znowu zapraszam na pyszne lody. Tym razem śmietankowe. Dla przełamania słodkości dodałam kwaskowy akcent w postaci porzeczkowego musu. Mus dodałam do masy ale można również zrobić czyste lody śmietankowe a potem przed podaniem polać musem porzeczkowym.




składniki:

700 ml śmietanki 30 %
1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (ok 250 g)
400 g czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

Do rondelka wrzucić porzeczki. Lekko rozgnieść łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Podlać wodą i postawić na małym ogniu aby puściły trochę soku. Potem zwiększyć ogień i dodać cukier. Gotować aż porzeczki zmiekną i całość nieco zgęstnieje. Wystudzić. Natępnie zmiksować blenederem i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Jak komuś petki nie przeszkadają to oczywiście  można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne. Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Następnie dodać mleko zagęszczone. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mus porzeczkowy. Przemieszać kilka razy łyżką aby rozprowadzić mus w całej śmietance. Masę przelać do pojemnika w którym będą się mroziły lody. Przykryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, u mnie zawsze lody mrożą się przez noc. Przed podaniem lody wystawić wcześniej z lodówki aby nieco zmiękły, nakładać porcje i zajadać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz