W sklepach dostępne są lody o smaku ajerkoniaku więc postanowiłam zrobić domową wersję. Wykorzystałam tylko trzy składniki i nie przypuszczałam, że wyjdą takie pyszne. Proponuje od razu zrobić podwójną porcję aby zużyć na raz całą puszkę mleka skondensowanego. Lody można podać same lub stworzyć jakiś bogaty deser i podać z dodatkami.
składniki:
500 ml śmietanki 30 % lub 36%
1/2 puszki mleka słodzonego zagęszczonego (ok 250 g)
1/2 szklanki ajerkoniaku
Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać mleko zagęszczone. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie powoli wlewać ajerkoniak, cały czas miksować. Zmiksować do połączenia składników. Masę przelać do pojemnika z pokrywką, wstawić do zamrażarki. U mnie lody mroziły się przez całą noc. Alkohol sprawia, że lody nie zamarzają na tzw. kość, są miękkie i puszyste i można zajadać zaraz po wystawieniu z zamrażarki.
Pyszne lody. Z ajerkoniakiem jeszcze nie robiłam ;) (u mnie najczęściej śmietankowe lub z owocami)
OdpowiedzUsuń