Sorbet truskawkowy to idealny deser na upalne dni. Prosty w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż całość zamarznie. Zamiast zwykłego syropu z wody i cukru można dodać syrop miętowy lub syrop z czarnego bzu. Dzięki temu sorbet zyska ciekawy posmak.
składniki:
1 kg truskawek
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
ok 3/4 szlanki cukru*
Przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić. Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony syrop. Wszystko zmiksować i przelać do pojemnika. Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 5-6 godzin. Co godzinę pojemnik wystawić z zamrażarki i całość zmiksować. Po 5-6 godzinach sorbet jest gotowy. Jeśli sorbet planujemy podać nastepnego dnia i zostawimy na dłużej w zamrażarce to przed podaniem trzeba wystawić z zamrażaki aby trochę odpuścił i dopiero nakładać łyżką do lodów. Masę truskawkową można także wlać do pojedyńczych foremek na lody.
*Ilośc cukru zależy od naszego smaku i od słodkości truskawek.
Coś, co lubię najbardziej. Zastanawiałam się, co mogę zrobić z czarną porzeczką z działki i olśniło mnie - sorbet!
OdpowiedzUsuńJa robiłem ostatnio wiśniowy, bo sporo wiśni miałem w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już nie ma już truskawek, ale spróbuję sorbetu z porzeczek ;)
OdpowiedzUsuńooo ale pyszności :)Ja robiłam ostatnio malinowy :)
OdpowiedzUsuńPyszności.. a już niebawem truskaweczki na tapecie będą:)
OdpowiedzUsuń