poniedziałek, 30 lipca 2018

Sernik owocowa kopuła

Pamiętacie czekoladową kopułę? w ten sam sposób powstała owocowa kopuła czyli po prostu sernik zrobiony w misce. Tylko tym razem na owocowo i powstał z tego co miałam pod reką a były to owoce borówki amerykańskiej i brzoskwinie, kilka galaretek, resztki zmielonego sera oraz dżemu. Czyli taki sernik resztkowy. Wygląda jak wygląda ale za to był bardzo smaczny i był idealnym deserem na upalny dzień bo zniknął migiem. Oczywiście jeśli mamy większy wybór składników do dyspozycji można sobie skomponować różne wersje smakowe i kolorystyczne wtedy sernik będzie bardziej cieszył oko. Opis przygotowania może wydaje się długi i skomplikowany bo rozpisałam wszystko na warstwy aby było dokładnie. Jednak zanim nam steżeje jedna warstwa można już zacząć robić drugą więc w sumie to nie jest tak długo i nie wymaga dużego nakładu pracy.



składniki:

warstwa I (borówki z galaretką)
galaretka niebieska +1,5 szklanki gorącej wody
200 g borówek

warstwa II (masa serowa z dżemem)
300 zmielonego sera, u mnie z wiaderka
3 kopiaste łyzki dżemu truskawkowego
galaretka truskawkowa +1 szklanka goracej wody

warstwa III (brzoskwinie z galaretką)
3 brzoskwinie
galaretka żółta (cytrynowa) +1 szklanka goracej wody

warstwa IV ( masa serowa)
300 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka
galaretka truskawkowa +1 szklanka goracej wody

Przygotować miskę, u mnie szklana o średnicy 20 cm i pojemności 2 litry. Miskę wyłożyć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej.

Warstwa I
Galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Gdy juz będzie zimna na dno szklanej miski wsypać borówki. Zalać galaretką i odstawić do loodówki do stężenia.

Warstwa II
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance goracej wody. Odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować z dżemem. Dodać wystudzoną galaretkę i ponownie zmiksować. Masę wylać na galaretkę z borówkami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa III
Galaretkę cytynową rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia. Brzoskiwnie pokroic na plasterki i ułożyć na warstwie II i zalać zimną galaretką cytynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa IV
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę odstawić do wystudzenia. Następnie ser zmiksować z zimna galaretką. Masę wylać na warstę III. Całośc odstawić do lodówki na kilka godzin aby całośc dobrze steżała. Po kilku godzinach przełozyc na talerz odwracając miskę. Usunąć folię i można zajadać.

Sernik ten można też przygotować w tortownicy tylko trzeba odwrócić kolejność warstw i zacząć od warstwy IV.


2 komentarze:

  1. Bardzo smacznie on wygląda.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super, zrobiłam do niedzielnej kawki. To moje pierwsze ciasto od 20 lat (dzieci urosły i nie ma komu piec) :) wyszło fajnie choć nie do końca zabezpieczyłam folią miskę i troche galaretki "wyszło" z boku :) Polecam przepis na gorący letni dzień pycha

    OdpowiedzUsuń