Była ochota na coś słodkiego więc powstała rolada. Pod ręką miałam czarne porzeczki więc wykorzystałam je do kremu. Dzięki nim krem nabrał ładnego intensywnego koloru. Roladkę robiłam na szybko i posypałam tylko cukrem pudrem ale można ją też ładnie udekorować.
składniki:
rolada
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
400 g czarnych porzeczek
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30 %
Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żołtka ubić z cukrem do białości. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Ładnie rozsmarować po całej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto lekko sie przyrumieni, ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce, zdjąć papier i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
Przygotować krem. Do rondelka z grubym dnem wsypać porzeczki, dodać cukier i 2 łyżki wody. Lekko rozgnieść. Podgrzać aby porzeczki puściły sok, zwiększyć ogień i gotować aż porzeczki się nieco rozpadną i odparują sok, który puściły. Następnie całość zmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Wystudzić. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę. Wstawić do lodóki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Mniam! Wygląda naprawdę pysznie. Uwielbiam porzeczki, więc muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłam bym
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam,dziękuję za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń