składniki:
rzodkiewka
na każdy słoik o pojemności 1 litra: 2 nieduże liście chrzanu, 1 gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu
zalewa
1 l zimnej przefiltrowanej wody
2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Rzodkiewkę dokładnie umyć. Odkroić końcówki i ewentualnie brzydką skórkę. Do każdego słoja na dno włożyć liść chrzanu. Ułożyć rzodkiewkę. Pomiędzy rzodkiewkę włożyć ząbki czosnku, korzeń chrzanu oraz gałązkę kopru. Na wierzchu rzodkiewkę przykryć drugim liściem chrzanu. W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalewą zalać rzodkiewkę aby cała była zakryta zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do ukiszenia. Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki mogą ciec więc najlepiej postawić je na jakims ręczniku lub podstawce.
Kisiłam w zeszłym roku są pyszne!!!Pikantne i kwaśne!! Moje smaki
OdpowiedzUsuń