poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Nalewka jeżynowa

Kolejna w mojej kolekcji nalewek to nalewka jeżynowa. W zeszłym roku jeżyna mi obrodziła więc kilogram soczystych owoców trafił do alkoholu. Nalewka pięknie pachnie, świetnie smakuje i ma ładny intensywny kolor, który niestety cieżko uchwycić na zdjęciu bo szkło wszystko odbija.


składniki:

1 kg dojrzałych jeżyn
400 g cukru
0, 5 l spirytusu 95%
300 ml zimnej przegotowanej wody

Jeżyny dokładnie przebrać aby nie było żadnych robaków ani paprochów. Przepłukać delikatnie na sicie i dobrze osączyć z wody. Przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Kilka razy potrząsnąć słojem aby owoce oblepiły się cukrem. Odstawić na ok 1-2 doby aby owoce puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił. Słoik przykryć gazą. W międzyczasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowiecie się rozpuści do owoców wlać spirytus wymieszany z wodą. Słój zakręcić zakrętką i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja. Po tym czasie owoce osączyć z nalewki. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej tym lepiej.

RÓBMY PRZETWORY! 5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz