Dostałam sporo bardzo dojrzałych śliwek. Było za gorąco na długie gotowanie i powidła więc na szybko zrobiłam dżem. Dodałam żelfiks, używam takiego z dodatkiem naturalnej pektyny i cukier do smaku. Oczywiście zamiast żelfiksu można użyć pektyny jak macie pod ręką. Dżemik wyszedł pyszny, lekko kwaskowy i będzie pysznym dodatkiem do naleśników.
składniki:
2 kg śliwek bez bestek
2 opakowania pektyny lub żelfiksu 3:1 ( używam żelfiksu z pektyną Dr Oetker )
ok 500 g cukru
Wypestkowane owoce przełożyć do garnka zasypać połową cukru i odstawić na ok 2-3 godziny aby puściły sok. Potem garnek postawić na ogniu. Dodać żelfiks, wymieszać i zagotować. Potem owoce zmiksować na mus i dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować i gotować ok 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, dokręcić i odstawić do góry dnem na ok 15 minut. Potem słoiczki przekręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia okryte ręcznikiem.
Dawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńA to taka prosta i pyszna sprawa!
xxx
dżemu śliwkowego nie znam
OdpowiedzUsuń