środa, 15 sierpnia 2018

Roladki z grillowanej cukinii z serem

Pyszna przekąska z gillowanej cukinii. Trzeba tylko cukinię ugrillować i zawinąć w nią ser. Ser może być dowolny, ja wykorzystałam fetę i pleśniowy (lazur). Może być także mozzarella, ser żółty lub ser kozi.



składniki:

2 młode cukinie po ok 500 g, u mnie żółta i zielona
olej
czubryca zielona
ok 150 g sera, ja dałam pleśniowy i fetę
szczypiorek

Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, odkroić końcówki. Pokroić wzdłuż w plasty o grubości ok 5mm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem. Odstawić na ok 1 godzinę. Potem plastry grillować, można na zwykłym grillu węglowym lub patelni grillowej. Wystarczy aby cukinia zmiękła i plastry były elastyczne i dały się zwijać. Sery pokroić na kawałki, w paski o grubości ok 1-1,5 cm i długości ok 4-5 cm. Kawałki sera zawinąć w ugrillowane plastry cukinii. Związać delikatnie szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu, można podawać od razu albo po schłodzeniu. Z każdej cukinii wyszło mi po 6 plastrów, z tym że pierwszy i ostatni czyli te same skórki ugrillowałam tak do zjedzenia a na roladki wykorzystałam te ładne pełne plastry ze środka, wyszło mi 8 roladek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz