składniki:
600 ml śmietanki 30 %
4 jajka
2 łyżki gorącej wody
ziarenka z 1 laski wanilii
4 łyżki domowego cukru waniliowego
Jajka wcześniej sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Przygotować 3 miski. W jednej misce ubić na sztywno białka. Następnie dodać 2 łyżki cukru waniliowego, ubijać dalej aż piana zrobi się lśniąca a cukier całkowicie się rozpuścić. Odstawić. W drugiej misce ubić na sztywno śmietankę. Odstawić. Do trzeciej miski przełożyć żółtka, dodać wodę oraz 2 łyżki cukru waniliowego i ubić na puszystą masę. Potem połączyć zawartość wszytkich misek, dodać ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Masę przełożyć do pojemnika w którym będziemy mrozić lody. Przykryć pokrywką i odstawić na noc do zamrażaki. Przed podaniem wystawić wcześniej z zamrażarki. Nakładać porcje i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz