środa, 25 lipca 2018

Ciasto z czerwoną porzeczką

Proste ciasto babkowe. Wystarczy tylko zmiksować składniki, wyłożyć owoce i piec. Szybko się robi i szybko znika bo foremka nieduża. 




























składniki:

4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
200 g czerwonej porzeczki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Foremkę keksową 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką.  Szklanka do odmierzania składniów o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka. Dodać olej i śmietanę zmiksować. Następnie dodać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki i ładnie wyrównać. Czerwoną porzeczkę oprószyć niedokładnie mąką ziemnaczaną i wyłożyć na wierzch. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 35-40 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Smietana ilu procentowa?Czy mozna uzyc borowek zamiast porzeczek?

    OdpowiedzUsuń