składniki:
1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona
200 g sera feta
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
2 duże jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
sól,pieprz
olej do smażenia, u mnie rzepakowy
Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał. Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku. Do odciśniętej cukinii dodać jajka, mąkę, siemię lnianę, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz