środa, 4 lipca 2018

Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką

Coś słodkiego na szybko? u mnie zawsze sprawdzają się muffinki. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre, dorzucić jakieś owoce czy nawet czekoladę i gotowe. Znikają jeszcze ciepłe. 




składniki:

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
200 g czerwonej porzeczki bez ogonków

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 20-25 minut, funkcja góra-dół. Muffinki wyjąć z foremki i ułożyć na kratce do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.

3 komentarze:

  1. U nas też muffinki się sprawdzają, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam z przepisu ale z jagodami i z czekoladą. Bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis. Muffiny pyszne

    OdpowiedzUsuń