U mnie nic się nie marnuje. Z resztek z jednego obiadu postał pyszny dodatek na drugi obiad. Ziemniaki i fasolka szaragowa połączone pysznym sosem czosnkowym z koperkiem. Może nie wygląda ale świetnie smakuje, solo lub jako dodatek do mięsa.
składniki:
6 ugotowanych średnich ziemniaków
ok 400 g ugotowanej fasolki szparagowej, u mnie żółta
garść posiekanego koperku
4 łyżki majonezu
4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę szaragowa pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi warzywami. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki aby smaki się przegryzły.
JUtro to zrobie mam juz wszystkie składniki będzie mniam mniam
OdpowiedzUsuńBardzo podobna robie, dodaje jeszcze pieczarke marynowana i zamiast kopru szczypior....
OdpowiedzUsuń