czwartek, 27 sierpnia 2020

Kurczak duszony z warzywami i ryżem

Proste danie przygotowane w jednym garnku.  W sumie to nie wiem jak to nazwać. Nie zupa bo za gęste, nie potrawka bo bez sosu. Prawie jak rissotto ale przygotowane inaczej. W każdym razie wyszło pyszne.


składniki:

650 g mięsa z udek kurczaka, bez kości i skóry
300 g cebuli
300 g marchewki
300 g kalarepy
150 g ryżu ( u mnie mieszany trochę białego i brązowego )
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
olej
sól, pieprz
1,5 l bulionu drobiowego lub ewentualnie wody

Mięso z udek pokroić na małe kawałki. Cebulę, marchewkę oraz kalarepę pokroić w małą kostkę. Rozgrzać garnek z niewielką ilością oleju i podsmażyć mięso, krótko aby zmieniło kolor. Mięso przełożyć na talerz. Do garnka dodać masło. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć aż zaczną się lekko rumienić. Potem warzywa zalać bulionem, dodać podsmażone mięso oraz ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować aż składniki będą miękkie a ryż wchłonie nadmiar wody. W trakcie gotowania można jeszcze doprawiać do smaku. Na koniec dorzucić posiekany koperek. Jeśli całość wyszłaby za sucha można podlać wiekszą ilościa bulionu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz