poniedziałek, 13 lipca 2020

Zupa z kalarepy z ryżem i pulpetami

Pyszna letnia zupa z kalarepy z dodatkiem marchewki i koperku. Młode warzywa szybko się gotują więc zupa gotowa jest w kilkanaście minut. Aby była bardziej pożywna dorzuciłam ryż oraz małe pulpeciki.



składniki:

ok 2 l bulionu
2  średnie marchewki  ( ok 200 g )
3 średnie kalarepy ( ok 600g po obraniu )
10 liści kalarepy ( bez łodyżek )
3 łyżki posiekanego koperk
100 g ryżu
100 ml śmietanki 30% lub 18%
400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
sól, pieprz
1 lyżka mąki ryżowej
3 łyżki wody lub bulionu

Marchewkę i kalarepę pokroić w małą kostkę. Liście kalarepy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Jak się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Ponownie zagotować. Jak zupa sie zagotuje dodać ryż oraz posiekany koperek. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody oraz mąkę ryżową i dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować małe kulki. Wrzucić je do zupy. Do garnka wrzucić również pokrojone liście kalarepy. Całość gotować aż warzywa i ryż będą miękkie. Doprawić solą jeśli potrzeba. Na koniec zabielić śmietanką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz