poniedziałek, 19 marca 2018

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa to pyszny dodatek do mięsa zamiast surówki. Są bardzo sycące więc można też zajadać same np. z sosem czosnkowym. Warzywa można wybrać dowolne. U mnie są to warzywa korzeniowe-marchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki. Do tego zestawu można dorzucić także bataty lub pasternak. Upiec można takżę dynię, cukinię, bakłażana czy paprykę ale te warzywa trzymamy nieco krócej w piekarniku. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego jakich warzyw użyjemy i na jak duże kawałki pokroimy.



składniki:

1 nieduży seler
3-4 średnie marchewki
2 duże cebule
2 małe pietruszki
4 średnie ziemniaki
tymianek
majeranek
sól ziołowa
słodka papryka
olej rzepakowy

Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Cebule pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół. Resztę warzyw pokroić w paski mniej więcej tej samej grubości (takie grube frytki). Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropic olejem i dokładnie wymieszać aby warzywa pokryły sie olejem. Następnie warzywa oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Dorzuciłam również trochę świeżego tymianku. Blaszkę z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec aż warzywa zmiękną i się przyrumienią, ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia warzywa przemieszać łopatką aby równomiernie się przypiekły.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie pieczone warzywka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń