piątek, 23 marca 2018

Kotleciki pieczarkowo-jajeczne

Kotlety z pieczarek i ugotowanych jajek to propozycja na bezmięsny posiłek. Kotleciki te są równie smaczne i pożywne jak te z mięsa. Można je podać z takimi samymi dodatkami jak podajemy kotlety mięsne, ja podaje je po prostu z surówką lub jakąś sałatką.




składniki:

350 g pieczarek
6 jajek
1 cebula
bułka tarta
olej do smażenia
sól,pieprz

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Wystudzić. Pięć jajek ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wystudzone pieczarki oraz pozostałe surowe jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do masy dodać także ok 2-3 bułki tartej aby masa związała. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotelty i obtoczyć je w bułce tartej, u mnie wyszło 6 sztuk. Kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.


2 komentarze:

  1. Ciekawe jak wygladają po przekrojeniu.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku prawie tak samo jak na zewnątrz, szaro-biała masa jak to jajka podsmażone pieczarki, tylko na zewnątrz jest troche przyrumienionej bułki.

      Usuń