składniki:
350 g pieczarek
6 jajek
1 cebula
bułka tarta
olej do smażenia
sól,pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Wystudzić. Pięć jajek ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wystudzone pieczarki oraz pozostałe surowe jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do masy dodać także ok 2-3 bułki tartej aby masa związała. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotelty i obtoczyć je w bułce tartej, u mnie wyszło 6 sztuk. Kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Ciekawe jak wygladają po przekrojeniu.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
W środku prawie tak samo jak na zewnątrz, szaro-biała masa jak to jajka podsmażone pieczarki, tylko na zewnątrz jest troche przyrumienionej bułki.
Usuń