piątek, 9 marca 2018

Jajka faszerowane serkiem ziołowym

Faszerowane jajka cieszą się u nas dużym powodzeniem i szybko znikają z talerza. Ostatnio robiłam z serkiem do smarowania z ziołami ale można użyć także serka czosnkowego, ze szczypiorkiem czy też naturalnego i samemu dodać sobie dowolne dodatki smakowe.



składniki:

5 jajek
1 serek do smarowania z ziołami, u mnie Jogo (150 g)
1-2 łyżki jogurtu
ewentualnie sól do smaku
słodka papryka
czarny sezam

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Każde jajko przekroić wzdłuż na pół. Wydrażyć żołtka i przełożyć do miski. Następnie żółtka rozgnieść łyżką. Dodać serek i ewentualnie jogurt jak masa będzie zbyt sucha i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Masą wypełnić połówki jajek. Jajka ułożyć na talerzu, ja ułożyłam na roszponce. Oprószyć słodką papryką i posypać sezamem. Można podawać.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam faszerowane jajka :) Już nie mogę się doczekać Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń