wtorek, 13 marca 2018

Bakłażany faszerowane kurczakiem i camembertem

Znowu zawitały u nas bakłażany. Trochę małe sztuki się trafiły ale i tak udało się przygotować coś pysznego. Oczywiście zrobiłam faszerowane. Nadziałam je kurczakiem i serem żółtym a całość dopełnił camembert. Po prostu pychota.



składniki:

4 nieduże bakłażany ( moje miały po ok 300 g )
450 g piersi z kurczaka
60 g żółtego sera
1 serek camembert (120 g)
sól ziołowa
olej do smażenia
sól

Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąż w środku ponacinać w kratkę nie przecinając skórki. Tak przygotowne bakłażany oprószyć w środku solą i zostawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec do miekkości ok 25 minut, 180 C. W międzyczasie pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą ziołowa i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Podsmażone mięso przełożyć do miski. Dodać starty ser żółty oraz miąższ z jednego upieczonego bakłażana. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić upieczone połówki bakłażanów. Camembert pokroić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu. Bakłażany ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiec aż ser się rozpuści ok 10 minut. Podawać na ciepło.


1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie! Uwielbiam bakłażana a w takiej odsłonie go jeszcze nie jadłam więc na pewno spróbuję ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń