składniki:
1,5 l bulionu
600 g obranych ziemniaków
500 g surowej białej kiełbasy
4 łyżki chrzanu
2 listki laurowe
2 łyżki majeranku
sól do smaku
4-5 łyżek śmietany 18 % Jogo
Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Oczywiście jak ktoś sam robi sobie białą kiełbasę to nie musi psuć kiełbasek i odłożyć trochę mięsnej masy na pulpeciki. Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły. Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia. Zupę zabielić śmietaną-śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Całość wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby pulpeciki się sparzyły. Po tym czasie zupę można nalewać na talerze, jak ktoś woli bardzo gorącą to oczywiście można podgrzać.
Pysznie wygląda ta zupka. Akurat na święta ;)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń