niedziela, 4 marca 2018

Mielonka drobiowa z szynkowaru

Kolejna moja wędlinka z szynkowaru. Tym razem to mielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń.


składniki:

800 g udźca z indyka bez kości i skóry

200 g piersi z kurczaka
2 łyżki czubrycy czerwonej
10 g soli*

Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Mięsa zmielone i pokrojone przełożyć do miski. Dodać czubrycę oraz sól. Masę dokładnie wyrobić aby stała się klejąca. Do szynkowaru włożyć woreczek a do woreczka przełożyć mięsną masę ubijając dokładnie każdą warstwę. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar. Odstawić do lodówki na 1-2 doby. Po tym czasie parzymy. Szynkowar umieśić w garnku, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Zalać wodą - może być ciepła lub zimna, woda powinna siegać 2 cm ponad poziom mięsa.  Do mięsa w szynkowarze wbić jeden termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę doprowadzić do temperatury 75-80 C i parzyć do momentu aż mięso w szynkowarze osiągnie 72 C. Potem szynkowar wystawić z gorącej wody i wystudzić, można wstawić do zimnej wody. Odkręcić docisk i odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie z szynkowaru wydobyć wyrób, można wystawić z lodówki i zostawić na trochę w ciepłym miejscu albo polać szynkowar ciepłą wodą. Kroić na plastry i zajadać.

*Moja czubryca zawiera w swym składzie też sól dlatego samej soli dałam tylko 10 g. Jeśli Wasza czubryca nie zawiera soli należy zwiększyć ilość soli i dać jej 18 g.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz