piątek, 30 marca 2018

Mini babeczki z bakaliami

Zakupiłam sobie ostatnio foremki do małych babek i od razu je wypróbowałam. I tak na święta zamiast dużej babki mam kilka małych. Jedna babeczeka trafi do koszyczka. Moje babeczki są z bakaliami i aromatem rumowym ale można także nadać babeczkom inny smak. Można dodać skórkę i sok z cytryny lub pomarańczy albo inny dowolny aromat.



składniki:

6 jajek
300 g masła
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej+1 łyżka do bakalii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g bakalii, ja użyłam mieszanki do keksu
aromat rumowy- kilka kropel

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do bakalii dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać aby pokryła bakalie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać aromat rumowy oraz mąki wmieszane z proszkiem. Zmiksować do połączenia składników. Potem dodać roztopione masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Foremki do babeczek dokładnie natłuścić masłem i posypać mąką. Do każdej foremki nałożyć ciasta na wysokości 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek i odłożyc do wystudzenia. Jeśli babeczki za bardzo wyrosna po prostu ściąć nierówności. Dowolnie udekorować.
Moje foremki do babeczek mają średnicę ok 10 cm i wysokość ok 4 cm. Z podanych wyżej składników wyszło mi 12 babeczek i 6 muffinek.


3 komentarze:

  1. Super wyglądają te babeczki! Ja na święta robiłam fit serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy, już widzę swoich domowników jak się ścigają kto zje więcej.

    OdpowiedzUsuń