środa, 28 marca 2018

Babka czekoladowa

Pyszna czekoladowa babka w sam raz dla miłośników czekoladowych wypieków. Prosta i smaczna,  można także upiec ja w foremce keksowej. 

składniki:

200 g mąki pszennej
100 g cukru
150g miękkiego masła
125 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę, przestudzić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mleko z rozpuszczoną czekoladą oraz mąkę wymieszanę z proszkiem i kakao. Foremkę do nbabki natuścic i posypac tarta bułką. Przełozyć mase i ładnie wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z foremki i ułożyć na kratce aby wystygła. Dowolnie udekorować.

2 komentarze:

  1. Super przepis. W tamtym roku robiłam marmurkową, to teraz zrobię dwie osobno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest piękna!! a to moja babka: http://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/03/babka-czekoladowa-dla-wszystkich.html pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń