składniki:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
150g miękkiego masła
125 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę, przestudzić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mleko z rozpuszczoną czekoladą oraz mąkę wymieszanę z proszkiem i kakao. Foremkę do nbabki natuścic i posypac tarta bułką. Przełozyć mase i ładnie wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z foremki i ułożyć na kratce aby wystygła. Dowolnie udekorować.
Super przepis. W tamtym roku robiłam marmurkową, to teraz zrobię dwie osobno :)
OdpowiedzUsuńjest piękna!! a to moja babka: http://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/03/babka-czekoladowa-dla-wszystkich.html pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń