poniedziałek, 26 marca 2018

Kruche babeczki z kajmakiem

Małe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury.



składniki:

kruche ciasto

300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

nadzienie
1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g )
100 g miękkiego masła

oraz

prażony słonecznik do posypania ( przygotowany według receptury na słonecznikowca)

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
Przygotować nadzienie. Masę kajmakową przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić na ok 40 minut do lodówki aby nieco zesztywniała. Potem masą wypełnić babeczki za pomocą rękawa. Na wierzchu posypać prażonym słonecznikiem. Z podanych składników wychodzi ok 28-30 babeczek o średnicy 6 cm.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz