sobota, 24 marca 2018

Pasta z białej fasoli

Jeśli zalega wam w szafkach biała fasola w puszce to polecam zrobić pastę. Wiele osób pastę z białej fasoli nazywa wegański smalcem. Jak dla mnie smalec to smalec i nic go nie zastąpi ale taka pasta też jest smaczna. Zamiast fasoli z puszki można użyć także gotowanej.


składniki:

2 puszki białej fasoli
2 cebule
sól,pieprz
majeranek
oliwa lub olej, u mnie olej rzepakowy zimnotłoczony

Fasolę osączyć z zalewy na sicie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, wystudzić. Fasolę zmiksować blenderem na gładką masę dolewając oleju aż pasta uzyska odpowiednią smarowną konsystecję. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem i jeszcze raz zmiksować blenderem. Dodać zrumienioną cebulkę i dokładnie wymieszać. Pasta gotowa i można smarować pieczywo.


2 komentarze: