wtorek, 19 stycznia 2016

Pieczeń z indyka

Pieczeń to pyszna wędlinka na kanapki, którą można zrobić z różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz  pieczeń z jajkiem. Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje.

składniki:

1,4 kg  mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości
600 g piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
sól ziołowa do smaku
2 łyżki kaszy manny

Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić na kanapki.



4 komentarze:

  1. A czy zamiast masła i bułki tartej można użyć papieru do pieczenia ?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. papier nie za bardzo bo podczas pieczenia mięso puszcza sporo soków i moze go za bardzo rozmoczyć

      Usuń