składniki:
500 g porów, biała i jasnozielona część
500 g marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz
3-4 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu
Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w pół plastry. Pokrojone pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli por puścił dużo soku to go odlać. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły.
Najlepsza i najprostsza.
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych :) Ja dodaję jeszcze jabłko :)
OdpowiedzUsuń