niedziela, 10 stycznia 2016

Surówka z pora i marchewki

Kolejny pyszny dodatek do obiadu - surówka z dwóch składników. Por dominuje ale słodka marchewka nieco łagodzi jego intensywny smak. 

składniki:

500 g porów, biała i jasnozielona część

500 g marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz

3-4 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu


Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w półplastry. Pokrojone pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły. W tym czasie obrać marchewkę i zestrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli por puścił dużo soku to go odlać. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły.






2 komentarze: