sobota, 30 stycznia 2016

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Warzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerowna kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba.

składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg)
3-4 marchewki
olej rzepakowy
2 łyżki oleju sezamowego

sok z cytryny do smaku

Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posztkowaną kapustę i startą marchewkę dokładnie wymieszać. Solidnie skropić olejem sezamowym i rzepakowym oraz sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.

Polecam też:
Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem



1 komentarz: