poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami

Naszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy.

składniki:

700 g cebuli
1 łyżka masła
1,7 l bulionu
1 czubata łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1 szklanka kluseczek tartych


Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i  gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu.

Polecam też:
Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim





3 komentarze:

  1. Na jakim bulionie ja gotujesz? słyszałam, że najlepszy bedzie wołowy

    OdpowiedzUsuń