czwartek, 28 stycznia 2016

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie

Chlebków drożdżowych już dawno nie piekłam ale za to te na zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej  ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem  zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem.

składniki:

150 g aktywnego zakwasu
350 g mąki pszennej graham typ 1850

200 g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki soli
420 ml letniej wody


W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 20 minut. Gotowy chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce. Wierzch dobrze nasmarować wodą i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz