piątek, 8 stycznia 2016

Omlet z pieczarkami i serem pleśniowym

Co zrobić gdy mężuś nie chce zjeść omleta? Najlepiej dodać składnik, który uwielbia. Tak też zrobiłam, dodałam jego ulubiony ser pleśniowy i pieczarki, które także bardzo lubi. I mężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem.

składniki:

2 jajka
3-4 nieduże pieczarki
50-70 g sera pleśniowego
masło
2 łyżki mąki pszennej
sól ziołowa

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i również odłożyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać widelcem razem z mąką, doprawić do smaku solą ziołową. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię na której podsmażaliśmy pieczarki. Wlać masę jajeczną. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć podsmażone pieczarki i kawałki sera. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu dobrze się przyrumieni. Następnie boki omletu złożyć do środka przykrywając farsz. Omlet delikatnie przekręcić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę aż się przyrumieni. Zsunąć na talerz i podawać.


1 komentarz: