poniedziałek, 17 października 2016

Makaron z wędzoną makrelą

Bardzo lubimy wędzoną makrelę i przeróżne makarony ale jakoś zawsze bałam się połączyć ze sobą te dwa składniki w jednym daniu. Wydawało mi się, że nie będą ze sobą dobrze smakować. Ale w końcu się odważyłam i przygotowałam danie i z wędzoną rybką i z makaronem. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu więc świetnie sprawdzi się gdy musimy przygotować szybki obiad.

składniki:

400 g makaronu, u mnie pióra nr 17 Lubella
1 wędzona makrela ok 300 g
1 duża cebula
200 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
pieprz, sól
garść posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Nastawić wodę na makaron. Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zrumienić lekko cebulę i dodać wędzoną makrelę. Smażyć jeszcze chwilę aż cebula dobrze zmięknie. Śmietankę wymieszać z żółtkami, doprawić dobrze świeżo zmielonym pieprzem i odrobina soli ( makrela jest dosyć słonawa). Makaron ugotować al'dente. Osączyć nieco na sicie, zostawić trochę wody w której gotował się makaron. Gdy cebulka zmięknie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Dodać też ugotowany makaron. Patelnię cały czas trzymać na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje i połączy się z makaronem. Aby całość nie była zbyt sucha podlać odrobiną wody w której gotował się makaron. Posypać natką pietruszki, wymieszać i można podawać.




Przepis bierze udział w konkursie "1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella! "
1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

1 komentarz:

  1. wygląda mega smacznie no muszę spróbować :)
    Monia Optymistka ;)

    OdpowiedzUsuń